חובבי הקולינריה המזרח תיכונית חייבים לסמן את CAFE DAHAB כאתר חובה. המסעדה של ננסי ומשפחתה, מהגרים מאלכסנדריה, מגישה פלאפל ופול מעולם אחר, מרק מלוחיה אותנטי, בשרים בבישול מיוחד וקינוחים מפנקים. יש גם מתחם נרגילות ושש בש עד 4 לפנות בוקר. המלצה בפה מלא.
כולנו אוהבים אוכל מזרח תיכוני. אחרי הכל, זה האוכל עליו גדלנו. גם פודיס אמריקאים נכבשו מזמן בקסם התפריט שרובו צמחוני, ועדיין לא מתפשר. עמוס בשלל קטניות נפלאות ומזינות, ירקות טריים או מבושלים, יוגורטים, גבינות קשות ופיתות טריות שנעשות בטאבון. מצרים היא ללא ספק בין המדינות המשפיעות על מפת האוכל המזרח תיכוני. למרות זאת, נדמה כי באזורים רבים בלוס אנג׳לס די מתעלמים מהאוכל שלה. המטבח המצרי הוא מהוותיקים בעולם, ומכיל כנראה את הפלאפל הטוב ביותר שתוכלו למצוא. כמו גם, מנות פול אלוהיות.
ארכיאולוגים מספרים שהפועלים שעמלו על בניית הפירמידות במצרים העתיקה היו מתוגמלים במזונות כמו: לחם, בצלים ובירה. החיטה (ממש כמו האורז עבור העמים האסייתים) היוותה חומר גלם חשוב ביותר בתזונתם של התושבים. ממנה היו מכינים בירה (עשויה מחיט בר). בהמשך, הכיבוש המוסלמי וחוקי הדת אסרו על שתיית אלכוהול, אך הלחם והבצל נותרו בתפריט. אליו התווספו גם קטניות בסיסיות שהיוו מקור חשוב לצריכת חלבון, כיוון שהבשר והעוף נחשבו למצרך יקר ולא בר השגה עבור כולם. גם היום, למרות מיקומה הגאוגרפי של מצרים לאורך ימה עשירה בדגים ופירות ים, רוב התושבים במעמד הבינוני והנמוך ניזונים בעיקר מקטניות כדוגמת: חומוס, פול, מרק מלוחיה, קישואים, חצילים ופלאפל ירוק, שאיך נאמר בעדינות, עולה בכמה רמות על זה הישראלי שרובנו מכירים.
את ננסי הבעלים של Cafe Dahab פגשתי לראשונה באירוע ׳חומוס וחשיש׳ שנערך בווסט הוליווד. היא בלטה בין המסעדות הישראלית והפרסיות בזכות מנת חומוס ופול מצרי נפלאה שהותירה אותי, חובב חומוס מושבע, מופתע לגמרי. ״חכה שתנסה את הפלאפל שלנו,״ ירתה לעברי והשאירה כרטיס ביקור. אני כבר סימנתי ביומן לבוא לבקר במסעדה שממוקמת על Sawtelle Blvd , ממש על הגבול בין מערב לוס אנג’לס לעיר סנטה מוניקה. ״תבוא רעב ותביא כמה חברים״ אמרה, כששמעה על תוכניותי לנסות מנות רבות מהתפריט. אספתי כמה ברי מזל מחבריי לחוויה מצרית מיוחדת.
ננסי נולדה בקליפורניה. בת להורים מצריים נוצרים; מהגרים מהעיר אלכסנדריה. ביקוריה התכופים במולדת הוריה גרמו לה להתאהב אט אט במטבח אותו הכירה דרך זוג ידיה של אמה, שבישלה את טובין האוכל המצרי הישן והאהוב עליה.
הביקור ב – Cafe Dahab מפעיל את כל החושים– האווירה במסעדה לוקחת אותך למצרים. המתחם מחולק לשניים: חדר האוכל – העתק מדויק של מסעדה מצרית טיפוסית באלכסנדריה, עם קירות אדומים עמוסים בתמונות של שחקנים, מוזיקאים וגיבורי תרבות ערבים. מסביב למתחם המסעדה עומדים בנחת פסלי האלים וסמליה של מצרים העתיקה. ברקע התנגנה מוזיקה ערבית של פריד אל אטרש ואום כולתום.
את מנות הפתיחה קיבלנו על משטח עץ עבה עליו הוגשה ארוחת בוקר מצרית שכללה פלטת גבינות קשות, גבינת עיזים וגבינת פטה עם מלפפונים ירוקים קצוצים וכמון. לצידם: זיתים שחורים, סלט יוגורט פשוט עם מלפפונים, שום ופטרוזיליה לקישוט. וגם, באבא גנוש עם שמן זית. בצלוחית חמה בצד הוגש לנו פול מדמס מבושל, אוכל רחוב פופולארי ואהוב שנחשב למנת חובה בארוחת הבוקר במצרים.
ישראלים כידוע תמיד מחפשים חומוס טוב. רבים מהם משתוקקים כבר להסכם שלום עם סוריה כדאי שיוכלו לטוס לנסות את החומוס המפורסם בדמשק. אז מכיוון ששלום עם שכנתינו מצפון לא נראה באופק, אני מציע לנסות את זה של השכנה מדרום. קפה דהב מגיש חומוס מצרי מעולה, שהצליח להפתיע גם אותי. הגרגירים היו עשויים בצורה מדוייקת ובמרקם וטעמים נכונים שזרקו אותי לחומוסיות הטובות הזכורות לי מישראל. מנה נוספת מסקרנת הייתה גבינת פטה כתושה, עם עגבניות מקומיות חתוכות ברוטב סודי שהעניק לו מרקם מיוחד. במהלך הארוחה ננסי הזמינה לשולחן מיץ גויאבות צונן שהעלה בי זכרונות נוסטלגיים מהטיולים הבלתי נשכחים לחופי סיני.
היה מעניין לנסות את הגירסאות המצריות למנות המוגשות בבתים ישראלים רבים: המוסקה שהגיעה בסטייל צמחוני לגמרי עם חצילים, ברוטב עגבניות ופלפלים חריפים. לא יכולנו להפסיק לאכול מעלי הגפן הממולאים העשויים בעבודת יד ובתוכם: בורגול, פטרוזיליה, עגבניות ורוטב רימונים טרי. הפלאפל המצרי היה ללא ספק אחד הטעימים שאכלתי בשנים האחרונות. קראנץ מבחוץ ונימוח מבפנים, עם ריח טריות וירק שמילא את השולחן. צבע של המילוי מזכיר גבעות שוויצריות ירוקות אחרי הגשם, והטעם: חלומי!
מנה נוספת שאהבתי היא המג׳דרה, אותה ננסי הכינה בגרסה מצרית, עם פסטה במקום אורז, ובצל מטוגן מלמעלה. אחת המנות המצריות הכי פופולריות ואהובות הוא מרק המלוחיה, שנחשב למאכל הלאומי של מצרים. המרק שעשוי מעלי המלוכיה הירוקים הבריאים והמזינים. המלוכיה מוגש כשלצידו לימון ובצל; משתלב טוב עם אורז וארוחת דגים– מנה מנחמת לימי החורף הקרים.
כשאנחנו מלאים כמעט לגמרי נזכרנו שלא טעמנו כלל את הבשרים. צלחת גדולה עם נתחי פילה מיניון שנעשו על האש הגיעו לשולחן במידת עשיה מדיום רייר, עם מלח ופלפל, פשוט וטוב. כל כך שונה מהמסעדות האמריקאיות ש״מטביעות״ את הסטייקים שלהם בחמאה. היינו עדים גם לתחרות בין הקבב המצרי למקבילו הפרסי. היה צמוד, ועד לזמן כתיבת שורות אלו טרם מצאתי מנצח. נראה לי שאכריז על תיקו מפואר.
ב״קפה דהב״ דאגו שגם בתום הארוחה הדשנה לא תברחו הביתה. את הקינוח תוכלו לקבל בלאונג׳, בו מצאנו ספות נוחות שכיף להיזרק עליהן, נרגילות ותאורה עמומה ומרגיעה. ברקע תוכלו לנגן איזו מוזיקה שתבחרו; פשוט חברו את הסלולארי שלכם דרך הבלוטוס במקום והשתלטו על עמדת הדי ג׳י.
לקינוח הזמנו כנאפה מצוינת חמה חמה מהתנור, סופגניות מצריות מטוגנות בשמן עמוק מצופות בשוקולד נוטלה. וגם תה ערבי עם נענע שהרגיע את הבטן לאחר הסעודה הענקית.
הביקור ב״קפה דהב״ לא היה דומה לשום סיקור מסעדה שעשיתי בזמן האחרון. בראשי עדיין רץ לו סאונד קוביית השש בשש על גבי לוח המשחק בלאונג׳. ברקע קולות הלקוחות בערבית, אנגלית ועברית. מה שנראה כל כך טבעי כיום לא היה תמיד אפשרי בלוס אנג׳לס של לפני פחות מעשור. ננסי סיפרה לי איך וכמעט סגרה את המסעדה בתקופה של אחרי פיגועי הטרור הגדולים של 9/11 : ״פתחתי את״קפה דהב״ ממש חודש לפני הפיגוע במגדלי התאומים בניו יורק. באותה תקופה כולם תמיד חיפשו את הערבים. הייתה תחושה שמנסים לצוד אותנו. אני זוכרת שלקחו המון ערבים אמריקאים לחקירות. כולנו היינו חשודים וזו הייתה תקופה קשה. אני לא אשכח איך הלכתי עם אמא שלי ברחוב ודיברנו ערבית, ואז מישהו צעק לנו : ערבים תחזרו למדינה שלכם. במשך כמעט שנה אף לקוח אמריקאי לא נכנס למסעדה שלי, למרות שלפני כן הם ממש אהבו את האוכל. הייתי בטוחה שזהו, אנחנו סוגרים. אבל הלקוחות מהקהילה הפרסית הגיעו בהמוניהם והשאירו את המקום בחיים.״
״קפה דהב״ מספקת חוויה רחבה: אם זה להגיע לארוחת צהרים עשירה בטעמים, לעשן נרגילה אחרי יום ארוך עם כוס תה, או אולי לארגן ערב של ריקודים וחאפלות עם חברים. בניגוד להרבה מסעדות באזור סנטה מוניקה, ״קפה דהב״ התוססת פתוחה באמצע השבוע עד 2 בלילה ובסופ״ש עד ארבע לפנות בוקר. שווה לנסות את האוכל המצויין שבאמת מחזיר אותך לערב אחד למצרים.
Cafe Dahab
638-1640 Sawtelle Blvd
Los Angeles, CA 90025