איך הפכה ג’יימי גלר מנערה יהודיה מפילדלפיה בקושי יודעת לבשל לכוהנת האוכל הכשר בארצות הברית; עם שורה של ספרי רבי מכר, חברת מדיה מצליחה ועסקים קולינרים בארצות הברית ובישראל.
לג׳יימי גלר הייתה בצעירותה קריירה טלויזיונית מבטיחה ככתבת בידור ברשת CNN, היא התרוצצה על הסט על ״סקס והעיר הגדולה״ והיתה חלק מצוות ההפקה של סדרת הלהיט ״הסופרנוס״.
למרות ההצלחה והחיים הטובים שבנתה לעצמה בניו יורק, הרצון למצוא את הבשרת שלה ולהקים בית יהודי חם לא הלך יד ביד עם סגנון החיים של תעשיית הבידור.
לאחר עשרות דייטים כושלים במסעדות הנחשבות של מנהטן, גלר החליטה להתקרב אל הדת. היא לקחה שיעורי יהדות והחלה להתערבב עם הקהילה היהודית בניו יורק.
את נחום, יועץ פיננסים בן 28 וחוזר בתשובה, הכירה בבליינד דייט מקרי. השניים התארסו, וחודשיים וחצי לאחר מכן באו בברית הנישואין. הזוג הטרי עבר להתגורר בשכונה היוקרתית פאר–רוקאווי בקווינס, אך עם הרחבת המשפחה החליטו לעשות עליה לישראל.
7 שנים פאסט פורוורד– גלר, (42) מתגוררת בירושלים, משם היא גם מנהלת רשת תקשורת ומדיה מצליחה על טהרת האוכל הכשר בעולם היהודי. היא מחזיקה 2 משרדים בפלורידה ובניו יורק, הוצאה לאור ו-3 ספרי מתכונים שהגיעו למעמד רבי מכר, וגם מגזין אוכל מצליח.
סרטוני הווידאו של אלפי המתכונים בהשתתפותה צברו למעלה מ-700 מיליון צפיות ברשתות החברתיות השונות. בנוסף, היא מעורבת בפרויקטים קולינרים מצליחים בתחום האוכל הכשר בארצות הברית וברחבי העולם.
בראיון מיוחד סיפרה לי על המעבר מעולם השאו ביזנס למטבח הכשר, מהו אוכל ישראלי בעיניה, וגם, מהו הסוד של יהודי ארצות הברית המנתב אותם להצלחה גדולה בכל כך הרבה תחומים. רמז, זה משהו שרובנו עושים לפחות פעם בשבוע.
ג׳ימי, נשמע הזוי לומר אבל לעולם האוכל את הגעת די במקרה
״כן, בתקופה בה עבדתי בעולם הטלויזיה בניו יורק השימוש היחיד שעשית בתנור הבישול היה לאחסן דברים. גם בילדותי המטבח לא היה אופציה; ההורים שלי היגרו לארצות הברית והם רצו עבורי את החלום האמריקאי. בבית חונכתי להיות אישה אמריקאית מודרנית, לשאוף לקריירה של מנכ”לית חברה, רופאה או עורכת דין. בטח שלא לעמוד במטבח ולבשל. בכלל לא נכנסתי למטבח ולא היה לי שום ידע בבישול. אבל הכל השתנה אחרי שהתחתנתי ובעלי נחום שאל אותי מה יש לארוחת ערב? הבנתי שאני לא יודעת לבשל דבר. אף אחד, אף פעם, לא הראה לי איך. נחום בעלי דווקא ידע לבשל; הוא עבד כברמן במסעדות בניו יורק והיה הראשון שלימד אותי והסביר לי על אוכל. התחלנו לבשל בבית ביחד, ואת הספר הראשון שלי כתבתי בדיוק על החוויה הזו, Quick & Kosher או בעברית: ״זריז וכשר – מתכונים מהכלה שלא ידעה כלום״. מכאן הכל התחיל״.
ההחלטה להתמקד בעולם הבישול הכשר נבעה מאורח החיים הדתי שלך ושל נחום?
״זה נכון שהתחלתי עם הקהילה הדתית והבישול הכשר. אבל תודה לאל, קהילת האון ליין שלנו מונה כבר למעלה מ-2 מיליון איש. אז אפשר לומר שהגענו אל מעבר לקהל הדתי. אני חושבת שהפופולריות הגדולה של האוכל הישראלי בעולם הגדילה את הקהל שלי. המתכונים הכי מבוקשים אצלנו הם המתכונים הישראלים. גם המנות היהודיות הקלאסיות: הבריסקט, הקוגל והמצה בולס.
הרעיון של איך לבשל אוכל טעים בבית דתי עם המון ילדים השתכלל, והתחלנו לעשות מנות יותר אקוזטיות שלא מתמקדות רק בכמות, אלא גם באיכות ובטעם. מנות כמו בקלאווה, קרמבו תוצרת בית ואפילו המתכונים למטבוחה קיבלו כבר 6 מיליון צפיות. עשינו סרטון של מתכון לפלאפל ממולא בגבינה שזכה ל– 48 מיליון צפיות! אלו בוודאי לא מנות של הקהילה הדתית״.
מהו אוכל ישראלי עבורך?
(מתנשמת בכבדות). ״הרבה אנשים פשוט יגידו שאוכל ישראלי זה כור ההיתוך של כל המאכלים היהודים מהעולם. אבל אני באמת חושבת שהאוכל בישראל הוא הרבה יותר מזה. גם בניו יורק אתה יכול להשיג אוכל מכל המטבחים בעולם; אם תלך לקווינס תוכל לנסות אוכל יווני מעולה, הארלם ידועה באוכל המערב אפריקאי המצוין שלה. לכל סגנון אוכל יש את השכונה שלו. בישראל אתה יכול ללכת לשוק הכרמל או למחנה יהודה ולמצוא שם 40 סוגים שונים של מטבחים בטווח של 40 מטר.
היה שף שאמר לי פעם שאוכל ישראלי הוא כזה שנכנס טוב בפיתה. אני חושבת שהאוכל הישראלי הוא שילוב של האוכל היהודי מכל העולם עם תוספת של האופי הישראלי שמשדרג אותו: הצבעוניות והחוצפה. כמו העמבה, שהוא רוטב עם טעם ועוצמה שאתה לא יכול להגדיר, זה אחד הרטבים האהובים עליי.״
עם איזה חומר גלם ישראלי את הכי אוהבת לעבוד במטבח שלך?
״אם אני חייבת לבחור רק אחד אז זה טחינה. אחח … פיתה שנקרעת מטחינה למטה זה טוב. זה מצחיק, כי זרעי הסומסום הכי טובים מגיעים בכלל מאתיופיה. אבל הישראלים לקחו את הסומסום ועשו ממנו את הטחינה הקסומה. אני משתמשת בה בכל כך הרבה דברים: לסלט, לאפיה, כרוטב לסטייק, לארוחות הבוקר וגם לקינוחים מתוקים. יש לה אלגנטיות וטעם שובב שיכול להתאים להמון מאכלים.״
וזה מגיע ממישהי שכלל לא גדלה אוכל ישראלי.
״נכון, גדלתי על אוכל של מהגרים. אז כן, חגגנו את חג ההודיה עם תרנגול הודו, וכן היה אוכל אמריקאי של מקרוני אנד צ׳ייז ופיצה. אבל סבא וסבתא שלי הכינו אוכל יהודי כמו: צ’ולנט בשבת קוגל תפוחי אדמה״.
אתם משפחה מרובת ילדים, הם חולקים את אהבה שלך לאוכל?
״או מיי גאד… כן! אנחנו אובססיבים לכל מה שקשור לאוכל, ומתעסקים בזה כל הזמן. אם אני והילדים הולכים לטיול או לביקור במוזיאון אנחנו נדבר על מה נאכל לפני זה, או בערב כשנחזור מהבילוי המשפחתי. אוכל זה כל מה שמעניין אותנו.
בכלל, כל המשפחה שלי בעניין של המטבח: הילדים אוהבים לעזור לי לבשל. אני גם מקבלת מתכונים בטלפון מהמשפחה וכולנו אוהבים את האירוח והבידור שמגיע עם האוכל. אני בכלל חושבת שאוכל זה משפחה. מלבד העונג הפיזי שמגיע עם האכילה החוויה של לשבת ביחד מסביב לשולחן ולהזמין אנשים לסעוד איתך היא מאוד משפחתית״.
כחוזרת בתשובה מהי משמעות קידוש וארוחת שבת עבורך?
״ארוחת שבת היא המתכון להצלחה של האומה היהודית. זו הסיבה לכך שהמסורת היהודית החזיקה מעמד כל השנים. עם כל התלאות והנוודות של העם היהודי, השבת ידעה לשמור אותנו ואת ההתמקדות במשפחה. שאר הדתות ראו כי טוב והם בעצמם משתדלים לעשות ארוחה משפחתית פעם בשבוע. לפני כן, האמריקאים היו עושים ארוחות משפחתיות מסודרות אולי רק בחג ההודיה ובחג המולד. אבל בעשור האחרון הם מאמצים את הקונספט הזה של ארוחה משפחתית שהוא חלק מרכזי למעשה מהתרבות והמסורת היהודית. ארוחת השבת היא לא רק האוכל שמוגש, אלא כל מה שהולך סביב השולחן: החברתיות, השיחות וההוויה. ״
את מבשלת רק אוכל כשר. חלק מהשפים הישראלים אינם שומרים על הכשרות בטענה שהיא מגבילה את אפשרויות הבישול שלהם.
״אני לא חושבת שזו בעיה בכלל . לדעתי שף טוב לא יראה את הכשרות כמשהו שלילי אלא כאתגר חיובי שיכול לקדם אותו, והזדמנות להראות את היצירתיות שלו.
אני מדברת עם המון שפים לא יהודים, ובכל פעם שאני מבקשת מהם לבשל משהו כשר הם זורחים מאושר ושמחים על ההזדמנות. לשף צריכה להיות סקרנות טבעית שגורמת לו לחשוב באילו חומרי גלם הוא יכול להשתמש כדי להצליח במשימה.
האוכל הכשר סובל לפעמים מיחסי ציבור לא טובים. אני חושבת שזה קשור יותר למערכת היחסים של אנשים עם הדת. מבחינה קולינרית, בעולם שלנו אפשר לבשל עם הכל. לא מזמן ראיתי תוכנית בישול של שפים שמבשלים ארוחות גורמה משאריות חומרי גלם שאנשים זורקים לפח; רק כדי להוכיח שלא צריך לזרוק שאריות של אוכל. זה הכל יצירתיות. מי שיש לו את זה יכול לעשות הכל״.
מהיכן מגיעה ההשראה לבשל?
״מהמשפחה. כשאני מבשלת אני תמיד חושבת על הילדים שלי ואם הם יאהבו את האוכל הזה. אני רוצה שזה יהיה טעים אבל גם נגיש עבורם. עוד מטרה היא להכין את האוכל עם חומרי הגלם הכי טובים שאני יכולה למצוא, שיפיקו את הטעם הכי טוב וגם שיקח הכי פחות זמן להכין״.
לאחרונה את שותפה במיזם עסקי חדש.
״ כן, בנוסף לרשת המדיה הבינלאומית שכבר צברה 700 מיליון צפיות ברחבי העולם, יש לנו את J CHEF – שמספק שירות משלוחי קופסאות של אוכל כשר להכנה מהירה בבית. זה אוכל ברמה הכי גבוהה שיש. אתה יכול לקבל אוכל אורגני, צמחוני, ללא גלוטן, והכל מגיע עד פתח הבית, מוכן לבישול. לכל קופסא אנחנו מצרפים מתכונים קלים של עד 30 דקות הכנה ועם הדרכה ותמונות. כל בני המשפחה והילדים יכולים להכין את המנות האלו. זה כיף ונוח.״
לסיום, איך את רואה את העתיד של האוכל הישראלי בעולם?
״אני באמת חושבת שזה הזמן הכי טוב שלו. אני רואה את האוכל הישראלי מגיע למיין סטרים והופך להיות חלק מהדיאטה האמריקאית. כבר היום זה ברור שהוא חלק גדול מן הדיאטה הים תיכונית שנחשבת לתזונה הכי מומלצת בעולם. אני רוצה יום אחד שאנשים ידברו עליו בכל מקום: כמו שאתה שומע על אוכל תאילנדי ואוכל סיני, כך שאנשים יזמינו בכל מקום אוכל ישראלי. דבר אחד בטוח, האוכל הישראלי הוא פה כדי להישאר.״