*טור אישי שפרסמתי בעיתון ״שבוע ישראלי״ לאחר מותו של אמיר פיי גוטמן.
אי שם בסוף שנות ה-90, להקת ״הי פייב״ הייתה הדבר הכי חם בארץ. חברות התקליטים שחיפשו אז את התשובה הישראלית ללהקת ה– BACKSTREET BOYS האמריקאית, הרכיבו את חמשת הגברברים הישראלים שיכבשו את לב הבנות בישראל. את החבורה הוביל בחור אלמוני, חטוב, עם שיער שחור וארוך בשם אמיר פיי גוטמן. ״הי פייב״ עם גוטמן במרכזה הובילה את מצעדי הלהיטים והמכירות בישראל עם אלבומי זהב, הופעות בכל רחבי הארץ וזכיה נוצצת כלהקת השנה של 1998. אך כמו רוב להקות הבנים, הן סבלו מתאריך תפוגה מהיר הנובע בעיקר מהצלחה מיידית, מלחמת אגו, כסף ומאבקים עם חברות התקליטים שיצרו אותם, ובתחילת המליניום הנוכחי הי פייב התפרקה.
איש מחברי הלהקה אינו שרד את הפירוק, מלבד גוטמן, שנשאר דמות מוכרת ופעילה בתעשיית הבידור הישראלית עם: 2 אלבומי סולו, פסטיגלים מצליחים בהשתתפותו, שירים שכתב והלחין: לרוני דלומי, רוני דואני וחברו הטוב טל מוסרי. כמו גם, הופעות רבות בטלוויזיה, תפקידי הנחיה, והופעה בלתי נשכחת באח הגדול VIP.
מותו הטראגי של גוטמן בגיל 41 הכה בתדהמה את עולם הבידור הישראלי. במשך כל סוף השבוע האחרון הוצף הפייסבוק בפוסטים עצובים משורה ארוכה של אמנים, מעריצי הזמר ואושיות סושיאל מדיה ישראליות. כולם נפרדו מאמיר בגרון חנוק. קול התהודה הרמה שנוצר בעקבות מותו של גוטמן חתם סוף שבוע מקולל וטרגי בו קיבלנו דיווחים מצמררים על פיגוע הדקירה המזעזע; בו נרצחה משפחה שלמה בישוב חלמיש על ידי טרוריסט פלסטיני שפל.
ביטוי העצב והעיסוק התקשורתי הרחב במותו של גוטמן נבע בין היתר מהתקופה הקשה שעברה עליו אשתקד. במהלכה, נשלח לטיפולי כימותרפיה אגרסיבים לאחר שרופאיו גילו בגופו סרטן שהוגדר על ידם קטלני. סרטן שלמעשה לא היה. אלא טעות פטאלית של רופאיו שהתגלתה מספר חודשים מאוחר יותר על ידי ינאי, בן זוגו לחיים של גוטמן, שסירב להשלים עם תוצאות בדיקות בית החולים בישראל ושלח את מסמכי הביופסיה שלו לרופא מומחה בניו יורק. שם, התגלה בוודאות שאמיר כלל אינו חולה בסרטן! הפרשיה המקוממת הובילה ליצירת: ״ההמתנה לחיים״– סרט דוקו שגולל את סיפור מאבקו של גוטמן במחלת הסרטן, הטיפולים הקשים שעבר והגילוי שהכל היה לשווא.
אמיר היה דמות ומושא להערצה עבור אוהבי המוזיקה, הטלויזיה והתיאטרון, אך הוא היה גם סמל למאבק בחוסר צדק– שיצא לא רק נגד אבלות אישיות כמו הרשלנות הרפואית כלפיו, אלא גם חברתיות– הפליית הקהילה ההומולסבית ואוכלוסיות חלשות. כמה סימבולי שמצא את מותו בזמן שניסה להציל את חיי אחייניתו מטביעה בים, אותו הים שכל כך אהב.
האהבה העצומה לה זוכה גוטמן במותו היא תוצאה ישירה של היותו קודם כל בן אדם טוב. איש צעיר עם לב ענק; שהיה נכון לעזור לכל מי שנקרה בדרכו. פחות מ -24 שעות לאחר לכתו, יצאו לאור אין ספור וידויים מרגשים של דמויות מפורסמות שחשפו עזרה או סיוע שקיבלו מגוטמן. ביניהם הזמרת קרן פלס, שחלקה בפוסט אישי ומרגש כיצד פגשה את גוטמן כשהייתה בת 26, שבורת לב לאחר פרידה מבן זוגה ועזיבת ביתם המשותף. גוטמן זיהה את המצוקה הענקית שלה בין שלל אבק הכוכבים בפסטיגל, הזמין אותה להתגורר עמו בדירתו הצנועה, ולא נתן לה לעזוב עד שעמדה שוב על רגליה. פלס העידה שטוב ליבו והאכפתיות האדירה שקיבלה ממישהו שבקושי הכירה אז, הדהימה אותה והעידה שלעולם לא תשכח את העזרה הגדולה שהעניק לה מבלי לבקש תמורה.
אנקדוטה קצרה; לפני קצת יותר משנה יצא לי לראיין את צופית גרנט לקראת הופעתה בלוס אנג’לס. במהלך הראיון ביקשתי ממנה שתחלוק עימי את אחת התובנות החשובות אליה הגיעה במהלך חייה. גרנט ענתה: ״ששום דבר לא באמת שייך לנו בעולם הזה; לא הבית שלנו שיכול להיהרס, לא הילדים שלנו שיום אחד עוזבים אותנו ולא ההורים שלנו שבסוף מתים והולכים מעל פני האדמה. הדבר היחידי שבאמת שייך לנו הם המעשים הטובים שאנחנו עושים עבור מישהו אחר. אותו אדם שעזרנו לו, לעולם לא ישכח שהיינו שם עבורו. זה מעשה טוב שתמיד ילך איתנו ואת זה איש לא יכול לקחת.״
בעולם מלא בציניות ואטימות רגשית, טוב ליבו והעזרה האדירה שהעניק גוטמן לבריות לא נעלמו מעיני הציבור הישראלי שמכיר לו תודה ענקית. לא רק על מוזיקה ובידור נפלא שעשה במשך שנים, אלא בעיקר על אופיו המיוחד שנחקק בזיכרונם של רבים.